Word je bruin als je achter een raam staat?

Word je bruin als je achter een raam staat?
Een jongen met krullend haar en zonnebrand op zijn neus

We weten allemaal dat we een kleurtje krijgen als we in het zonnetje staan. Maar hoe zit dat eigenlijk als we achter het raam staan? Worden we dan ook bruin?

Soorten straling

De zon geeft drie soorten straling af: UVA, UVB en UVC straling. UVC straling bereikt de aarde niet, van UVB straling verbrand je en word je bruin, maar voor UVA straling moet je eigenlijk nog veel meer oppassen. UVA straling dringt dieper door in je huid dan andere straling. Hierdoor beschadigt je huid en lijk je nog sneller oud, doordat er rimpels ontstaan. Door UVA straling verbrand je niet. Je krijgt dus geen waarschuwing. Maar zonder dat je het merkt, gebeurt er wel heel veel met je huid. UVA straling gaat dwars door glas heen. En je kunt er dan zelfs een klein beetje bruin van worden.

Elke dag insmeren

UVA straling is er het hele jaar door, en ook op bewolkte dagen komt deze straling gewoon op je huid terecht. Het is dus belangrijk om je elke dag in te smeren met zonnebrandcrème. Ook als de zon niet schijnt, en ook als je binnen zit.

Aan één kant zon

Er is nog een mooi voorbeeld van een Italiaanse secretaresse. Zij zat vijftien jaar lang op haar werkplek met één kant van haar gezicht in de zon, maar wel achter glas. Dit betekent dat er vijftien jaar lang UVA-straling op die kant van haar gezicht scheen. Uiteindelijk leek die kant van haar gezicht wel twintig jaar ouder, dan de kant die niet naar het raam gericht was!

Bron: Dokter Jetske Ultee, huidexpert en oprichter van de campagne ‘Smeer je in’.

Rate this article

  • love 0% love
  • lol 0% lol
  • omg 0% omg
  • pff 100% pff
site-footer-logo