Hoe reageert je lichaam op koud water?

Het menselijk lichaam
Koud water training

De meeste mensen zitten rond de wintertijd lekker knus bij de open haard, terwijl andere mensen het ijskoude water betreden. Sommige mensen beweren dat je immuunsysteem door het koude water versterkt kan worden. Wij van Willem Wever hebben onderzocht hoe je lichaam reageert op koud water.

Geen zin om te lezen?

In deze video gaan Tim & Edson zelf het ijskoude water in. Voordat je het water in gaat, is het belangrijk om eerst buiten wat oefeningen te doen. Denk aan spierkracht- en ademhalingsoefeningen. Daarna is het pas tijd voor het echte werk! Mischa helpt de twee heren en neemt ze mee de zee in. Zij is koud water coach en vertelt waarom het goed voor je kan zijn om af en toe een duik te nemen in het ijskoude water. Wie van de twee presentatoren blijft het langst in het water? Check de video voor het antwoord.

Bloed

Bloedsomloop

Wanneer je het ijskoude water in gaat, reageert je lichaam op de grote temperatuursverandering. Je lichaam probeert zich zo snel mogelijk op te warmen. Eerst trekken de bloedvaten zich samen door de kou en daarna worden je bloedvaten wijder om het lichaam op te warmen tegen de kou. Dit is gunstig, omdat je bloed hierdoor sneller rondgaat en je bloedsomloop (= het rondstromen van bloed in het lichaam) stabiliseert.

Pas op

Het kan weleens gebeuren dat het water zo koud is dat je lichaam te maken krijgt met een cold shock. Kortom: een enorme kou zorgt voor een schokeffect op je bloedsomloop, hart, longen en darmen. Je lichaam schrikt zich rot van het extreme temperatuurverschil en wil dit zo snel mogelijk herstellen. Je begint sneller te ademen en dit kan overgaan in hyperventilatie. Dit geeft een paniekreactie en kan leiden tot inname van water. De kans op verdrinking is groot. De kou zorgt ook voor het verkrampen van je spieren. Je kan je nog maar moeilijk bewegen.

Meet de temperatuur

Het is belangrijk om niet langer dan een paar seconden of minuten in het ijskoude water te blijven. Meet altijd de temperatuur van het water. Zo kan je inschatten hoe lang je maximaal in het water mag zwemmen. Vergeet ook zeker niet je lichaam op te warmen en neem na het zwemmen een lekker groot glas warme chocolademelk!