Waarom heb je soms gele tanden?

Het menselijk lichaam
bruine en witte tanden naast elkaar

Waarom verkleuren tanden? En kan je ze weer wit maken?

Tandbeen en glazuur
Onze tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen. Dat noemen we dentine. Daar overheen zit een laag glazuur. Het glazuur van onze tanden en kiezen is het hardste materiaal in ons hele lichaam. Voel maar eens als je er voorzichtig met je nagel tegenaan tikt.

Kleur
Omdat glazuur een beetje doorzichtig is, wordt de kleur van onze tanden vooral bepaald door de kleur van het tandbeen wat daaronder zit. De hoektanden hebben het dikste tandbeen, daarom zijn de hoektanden vaak wat donkerder dan de rest van de tanden.

De kleur van onze tanden wordt allereerst bepaald door erfelijke factoren; dat zijn de dingen die je meekrijgt van je vader en je moeder. Maar onze tanden kunnen ook verkleuren door invloeden van buitenaf of van binnenuit.

Vlekken
Van buitenaf kunnen tanden verkleuren door dingen die we eten en drinken met veel kleurstof erin. Dat zijn vaak dingen die ook vlekken maken op je kleren. Bijvoorbeeld door veel zwarte thee te drinken. Verder verkleuren tanden als mensen roken. Deze verkleuring kan de tandarts meestal makkelijk op een speciale manier schoon maken.

Van binnenuit
Van binnenuit kunnen tanden ook verkleuren. Dat kan komen door verschillende oorzaken. Dit kan al gebeuren door een afwijking terwijl je grotemensentanden nog in je mond groeien. Ook kunnen je tanden als je klein bent al verkleuren, doordat je bepaalde medicijnen moet slikken.

Dode tand
Als de grotemensentanden eenmaal zijn doorgebroken kan er ook nog verkleuring van binnenuit ontstaan. Dat kan komen als een tand doodgaat, doordat je bijvoorbeeld op je tand valt of er een hockeybal op krijgt. Maar uiteindelijk zullen bij iedereen de tanden een beetje verkleuren, gewoon omdat we ouder worden.

Het is niet erg om gele tanden te hebben. Maar als je het echt erg storend vindt, kun je als je oud genoeg bent je tanden laten bleken. Ze worden dan weer mooi wit. Dit kan bijvoorbeeld bij de tandarts.

Bron: Annemie Grobbink, tandarts bij de Tandenkliniek