Waarom zoenen mensen?

Het menselijk lichaam
Waarom zoenen mensen?

Voor veel verliefde mensen gaat er niks boven een lekkere dikke zoen. Maar waarom zoenen we eigenlijk? Omdat het zo gezond is? Of is er een hele andere reden...? Willem Wever legt het uit!

Om iemand geven

Of het nou om een kus op de wang gaat of om een heftige tongzoen: je zoent elkaar om te laten blijken dat je om iemand geeft. Maar was dat altijd al zo. Misschien komt zoenen wel voort uit voeren, zoals moedervogels hun baby's voeren. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van zoenen.

Voorkauwen

Sommige wetenschappers denken dat het heel lang geleden, in een tijd dat er nog geen gemalen babyvoeding was, is ontstaan. Net zoals bij vogels kauwden de moeders en vaders het voedsel voor en gaven het vervolgens via de mond (als een soort kus) aan hun baby.

Een check

Andere wetenschappers denken dat het een manier is om dicht bij een mogelijke partner te komen zodat je kan “checken” of hij goed genoeg is. Het is tenslotte een heel intiem moment waarbij je de ander kan proeven, voelen en ruiken.

Waarschijnlijk zal bijna iedereen het er mee eens zijn dat zoenen tegenwoordig een manier is om te laten blijken dat je om die ander geeft en dit kan op veel verschillende manieren varierend van een luchtkusje tot een heftige tongzoen.