Hoe word je gereanimeerd?

Het menselijk lichaam
Zwart-witfoto van een man die last heeft van zijn hart

Als iemand een hartstilstand krijgt is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Als de reanimatie namelijk binnen zes minuten start is de kans om te overleven het grootst. Dat klinkt best lang, maar een ambulance doet er vaak al langer dan zes minuten over om op locatie te komen. Wat doe je dan?

112

Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, is er niet altijd iemand in de buurt die weet wat je moet doen. De mensen bij de alarmcentrale weten dat wel. Bel daarom altijd zo snel mogelijk 112. Zij weten precies wat je moet doen. Hieronder worden de stappen genoemd die je moet doorlopen, maar het is geen vervanging voor een echte reanimatiecursus.

Ademhaling

Bij reanimatie is de eerste stap het controleren van de ademhaling. Dit doe je door een hand op het voorhoofd van de persoon te leggen, en zijn kin met twee vingers omhoog te tillen. Vervolgens luister je voor maximaal 10 seconde of de ademhaling oké is.

Borstcompressie

Met een borstcompressie kun je het hart handmatig laten kloppen. Plaats je handen op elkaar en zet ze op het midden van de borstkast. Duw het borstbeen 5 á 6 centimeter in. Dit doe je 30 keer achter elkaar. Je moet best snel duwen, want je moet ongeveer 100 slagen per minuut halen. Elke 30 slagen wissel je af met twee beademingen.

Beademen

Bij een hartstilstand stopt iemand ook met ademhalen. De longen zorgen voor zuurstof in het bloed, dus naast dat je ervoor moet zorgen dat het hart blijft kloppen, moet je ook zorgen voor zuurstof. Dit doe je door een hand op het voorhoofd van het slachtoffer te leggen en met je andere hand met twee vingers de kin omhoog te duwen. Knijp met je vingers van de hand op het voorhoofd de neus van het slachtoffer dicht. Haal gewoon adem en zet je mond op die van het slachtoffer. Je kan het vergelijken met het happen van een appel zonder tanden. Blaas dan gelijkmatig en rustig de lucht in de longen van het slachtoffer. Kijk of de borstkast omhoog komt, en naar een paar seconde weer zakt. Begin dan opnieuw. Doe dit twee keer voor je weer begint met compressies.

Cursus

Iedereen van 14 jaar en ouder kan een reanimatiecursus volgen. Dit zijn lessen waarin je leert reanimeren en hoe je een AED gebruikt. Een AED is een apparaat dat gebruikt wordt als iemand een hartstilstand heeft. Het apparaatje geeft een stroomschok die het hartritme weer op gang moet krijgen. Daarnaast vertelt het apparaatje ook wat je moet doen.