Hoe werkt zonnebrand?

Het menselijk lichaam
Zonnebrand, Willem Wever

De straling van de zon is slecht voor je huid. Je kunt erdoor verbranden, en zelfs huidkanker van krijgen! Daarom gebruiken we zonnebrand om ons te beschermen. Maar hoe werkt dit magische spul? Willem Wever zoekt het uit!

UV-straling

In zonlicht zit ultraviolette straling, ook wel UV-straling genoemd. Deze straling kun je niet met je blote oog zien. Ultraviolette straling is schadelijk voor mensen, planten en dieren. Deze straling zorgt ervoor dat je huid verbrandt als je te lang in de zon zit.

Ozonlaag

De ozonlaag is een laag lucht waar veel ozon in voorkomt. Ozon beschermt ons tegen de gevaarlijke stralen van de zon. Sommige stoffen beschadigen de ozonlaag. De ozonlaag wordt door de vervuiling steeds dunner waardoor de ultraviolette straling de aarde makkelijker kan bereiken. Ook boven Nederland en Belgie is de ozonlaag dunner geworden. Smeer je daarom goed in met zonnebrandmiddel zodat je beschermt bent tegen de straling!

Zonnebrand

In sommige zonnebrandcrèmes zit een filter dat de schadelijke UV-straling tegenhoudt. Andere zonnebrandcrèmes (bijvoorbeeld sunblock) reflecteren het zonlicht als een soort spiegel.