Waarom is plas geel?

Het menselijk lichaam
Rij met urinals

Je plas bestaat voornamelijk uit water. Daarin zitten alle afvalstoffen die door je nieren worden afgegeven, maar waarom is het geel? Willem Wever weet het!

Afvalstoffen

Een van de stofjes die je nieren afscheiden is urobiline, en dat stofje is geel! Urobiline komt weer van een ander stofje dat hemoglobine heet. Dit komt voort uit je rode bloedcellen, het is een eiwit dat zuurstof vervoert. En dat zorgt voor die gele kleur. 

Lees ook: Waarom stinkt mijn plas 's ochtends zo?

Licht naar donker

De hoeveelheid afvalstoffen is eigenlijk altijd hetzelfde. Maar waarom is je plas dan soms anders van kleur? Dit ligt aan de hoeveelheid water die je drink. Hoe meer water je drinkt hoe lichter je plas wordt. De afvalstoffen worden dan heel erg verdund. Net zoals bij verf. Hoe meer water je toevoegt hoe lichter de kleur wordt! 

Lees ook: Waarom onderzoeken dokters soms plas of poep?

Lekker kleurtje

Soms komt het voor dat je plas een andere kleur heeft. Als je heel veel wortels hebt gegeten kan het een beetje oranje worden. Heb je heel veel bietjes gegeten dan wordt het rood. Bij asperges blijft de kleur van je plas hetzelfde maar het gaat dan wel een beetje vreemd ruiken!