Kun je slapend kippenvel krijgen?

Het menselijk lichaam
Een kat ligt te slapen onder een deken. Zijn hoofd komt er nog net onder vandaan

Je hebt vast wel eens kippenvel als je het koud hebt. Maar wat nou als je het koud hebt in je slaap, krijg je dan ook kippenvel? Willem Wever vraagt het aan slaapexpert Floris Wouterson!

Waarom we slapen

De meeste mensen denken dat we slapen om te herstellen. Dit klopt ook, maar er is nog een hele belangrijke andere reden waarom we slapen. En dat is ontgifting. Tijdens de nacht gebeuren er allerlei dingen in je lichaam die ervoor zorgen dat je de volgende dag weer goed kunt functioneren. Mentaal maar ook fysiek. En ontgifting speelt daarbij een belangrijke rol.

Te weinig slaap

Je kunt ontgifting zien als een soort grote schoonmaak. Zou je niet goed slapen of veel nachten te weinig slapen, dan wordt je sneller ziek en krijg je concentratieproblemen. Het kan zelfs zorgen voor kanker en een eerdere dood. Te weinig slapen kan dus heftige gevolgen hebben!

Hoeveel uur?

Allemaal niet zo gezellig dus. Dus slaap moet je best wel serieus nemen en is het belangrijk om te zorgen voor voldoende slaap. De slaapbehoefte verschilt een beetje per leeftijd. Baby's slapen bijvoorbeeld 16 uur per nacht, terwijl pubers circa 9 à 10 uur zouden moeten slapen. Volwassen mensen zouden in de regel tussen de 7 tot 9 uur moeten slapen. Dit verschilt wel per persoon, en het is belangrijk om te leren hoeveel uur slaap jouw lichaam nodig heeft. 

Kippenvel op een arm

Hersenen ontwikkelen

Waarom dit zo belangrijk is? Voor de ontwikkeling van je hersenen. Deze zijn in volle ontwikkeling tot je 24 wordt! En dit speelt zich vooral af tijdens je slaap. Slaap je te weinig, dan staat dit een gezonde ontwikkeling van je hersenen in de weg. Ook ADHD en bijvoorbeeld autisme worden in verband gebracht met te weinig kwalitatieve slaap in de kinderjaren.

Kippenvel

Of je kippenvel kan krijgen tijdens je slaap, is niet bekend. Onderzoekers hebben wel ontdekt dat je kunt knarsentanden in je slaap, en sommige mensen hebben bewegelijke benen (restless legs syndroom) tijdens het slapen. Dus wie weet krijg je ook wel kippenvel zonder dat je het door hebt!

Dromen over kippenvel

We weten we ook nog relatief weinig over onze dromen, wat daar precies gebeurt en waarom we dromen. Je kunt dus zeker over kippenvel dromen, maar er zijn geen gevallen bekend waarbij iemand ook echt kippenvel kreeg in zijn of haar slaap.

Slaaptip!

Kippenvel of niet, slaap is heel belangrijk. Zorg dat je genoeg uren slaapt en kijk ongeveer 1,5 uur voor het slapengaan niet meer naar een scherm, zoals een telefoon, tablet of tv. Welterusten!

Deze vraag is beantwoord door slaapexpert Floris Wouterson, slaap performance coach en auteur van het bekende boek Superslapen. Lees meer over slapen op zijn blog.