Naar vraag & antwoord

Waarom tranen onze ogen wanneer we huilen? Het menselijk lichaam

Bekijk antwoord
Waarom tranen onze ogen wanneer we huilen?
Waarom tranen onze ogen wanneer we huilen?

Jillbleiksloot stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

We moeten allemaal wel eens huilen. Je voelt het prikken in je ogen en ineens rolt er een traan over je wang. Hoe komt dat?

 

Zintuigen

Mensen nemen iets waar met hun zintuigen. Alle mensen hebben vijf zintuigen: je kunt ruiken, voelen, zien, horen en proeven. In een bepaald deel achterin de hersenen bepalen wij of we dat wat we waarnemen erg vinden. Als dit het geval is, worden er prikkels gestuurd naar het onderste deel  van de hersenen. Daar zit de zetel van emoties. Deze zetel bepaalt hoe we zullen reageren: blij, boos, verdrietig, of juist iets anders. Als er is besloten hoe de reactie gaat zijn, wordt er informatie gestuurd naar het lichaam. Dan weet het lichaam ook hoe het moet reageren: het kan gaan bibberen, je spieren kunnen zich aanspannen, of weer iets anders.

 

 

Tranen

Als de zetel heeft besloten dat we gaan huilen, worden de traanbuisjes en de traanklieren ingeschakeld. Traanbuisjes zorgen ervoor dat het vocht in onze ogen wordt afgevoerd. De traanklieren maken zoveel vocht aan dat de traanbuisjes niet alles kunnen afvoeren. Daardoor ontstaat er dus een soort overstroming, en rollen de tranen over je wangen!

 

 

 

Jillbleiksloot stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges