Wat is kanker?

Het menselijk lichaam
kanker

Kanker is een heel vervelende ziekte. Best veel mensen krijgen kanker. Misschien ken je wel iemand die kanker heeft of heeft gehad of iemand die er aan dood is gegaan. Maar wat gebeurt er precies als je kanker hebt?

Celdeling

Bij mensen die kanker hebben gaat er wat mis met cellen en de celdeling. Je hele lichaam bestaat uit cellen. Je huid, je mond, je botten en zelf je bloed bestaat uit cellen. Je celdeling zorgt ervoor dat je gaat groeien. Cellen delen zichzelf. Een cel deelt zich en er ontstaan twee cellen, die delen zich weer en er ontstaan vier cellen enzovoorts. Op een gegeven moment ben je uitgegroeid, toch gaat je celdeling door. Er komen nog steeds nieuwe cellen bij en oude cellen gaan dood. Versleten en beschadigde cellen worden zo vervangen door nieuwe. Cellen kunnen dus ook beschadigen.

Beschadiging 

Een beschadiging kan ervoor zorgen dat een klein deeltje van de cel verandert en dat de cel zijn werk niet meer goed doet. De zieke cel deelt zich, de twee zieken cellen delen zich ook weer, enzovoorts. Er ontstaat een opeenhoping van zieke cellen. Zo’n opeenhoping van zieke cellen noem je een gezwel of tumor. Soms is een tumor afgeschermd door sterke, gezonde cellen. Die goede cellen zorgen er dan voor dat de zieke cellen tot rust komen. Er is dan wel een tumor ontstaan, maar dit is niet heel erg. Zo’n goedaardige tumor is geen kanker, maar kan wel hinderlijk of gevaarlijk zijn. Als de zieke cellen maar doorgroeien en omliggend weefsel binnen gaan, is er iets heel ergs aan de hand. We spreken dan van een kwaadaardig gezwel. Zo’n gezwel duwt andere delen van het lichaam aan de kant en verspreidt zich zo verder door het lichaam.

Twee betekenissen 

Het Engelse woord voor kanker is cancer, en heeft twee betekenissen. Het betekent namelijk kanker, maar is ook de Engelse benaming voor het sterrenbeeld kreeft.