Word je sterk van spinazie?

Eten en drinken
spinazie sterk

Er is een tekenfilmfiguur die je misschien wel zult kennen: Popeye de zeeman. Dit kleine, drukke mannetje kan door het eten van een blik spinazie zijn veel grotere en gevaarlijkere vijand bewusteloos slaan! Hoe kan het dat spinazie je zo sterk maakt? Is dat eigenlijk wel echt zo? Willem Wever weet het antwoord!

Popeye

Sterk

Mensen dachten dat Popeye zijn kracht kreeg, omdat er veel ijzer in de spinazie zou zitten. Van ijzer in voedsel zeggen ze dat je sterke spieren krijgt. Toch zit er in spinazie eigenlijk niet zo veel ijzer. In ieder geval niet genoeg dat je er zo sterk door wordt als het tekenfilmfiguur doet geloven.

Wel belangrijk

Dagelijks een beetje ijzer innemen via je eten, is wel belangrijk voor je. Als je het te weinig binnenkrijgt, kun je je suf of moe gaan voelen, en dus juist niet sterk. Ook kun je er bleekjes uit gaan zien. IJzer helpt om voldoende zuurstof vanuit je longen naar je weefsels te laten stromen, dus ook naar je spieren, wat belangrijk is voor een goede conditie.

Waar zit ijzer in?

In vlees zit ijzer. Maar ook in granen, peulvruchten en in groene groentes. En ja, spinazie is ook groen! Maar nu is het wel zo dat ijzer uit vlees beter wordt opgenomen dan uit groentes. Van spinazie word je dus niet per se sterker, maar er zitten wel veel vitaminen en mineralen in. Spinazie is dus zeker wel heel gezond om te eten, maar als je sterk wilt worden, dan moet je vooral ook veel eiwitten eten en vaker naar de sportschool gaan!

Bron: Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding NU.