Wat zijn calorieën en hoe tel je ze?

Eten en drinken
calorien

Calorie is een maat voor de hoeveelheid energie. De hoeveelheid energie in eten wordt berekend in kilocalorieën (afkorting kcal). 1 kcal is 1000 calorieën. Voor het gemak spreken we meestal gewoon over calorieën.

Energie

Je hebt energie nodig voor alles wat je lichaam doet: van ademhalen tot groeien, om te kunnen lopen, fietsen en skaten. Val je wel eens op je knie? Je lichaam heeft ook energie nodig om het wondje beter te maken. Zorg er dus voor dat je genoeg energie krijgt, maar niet te veel. Te veel energie slaat je lichaam op voor als je eens een keer te weinig binnen krijgt. Je wordt dikker als je vaak te veel krijgt en je wordt juist mager als je vaak te weinig energie binnen krijgt. Hoeveel calorieën zitten er nu in een product? Dit hangt weer af van de hoeveelheid vet, koolhydraten en eiwitten die het product bevat.

Berekenen

De hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt, hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid die je van een product eet! Wil je toch eens tellen hoeveel calorieën er in iets zitten? Dan kan je zelf moeilijke sommen maken: Eén gram vet zorgt namelijk voor 9 kcal, één gram koolhydraten voor 4 kcal en één gram eiwit voor 4 kcal. Vitamines en mineralen zorgen niet voor calorieën, water ook niet.

Zelf calorieën tellen kan dus als je precies weet hoeveel vet, eiwit en koolhydraten in iets zitten.

Gemakkelijker is het om het aantal calorieën gewoon op te zoeken op www.caloriechecker.nl. Daar vul je bijvoorbeeld in ‘appel’ en dan zie je meteen dat die maar 60 kcal oplevert.