Waarom zit je sneller vol van bruin brood dan van wit brood?

Eten en drinken
verschillende bruine broodjes

Brood wordt gemaakt van graan. Meestal wordt tarwe gebruikt, maar je kunt ook brood maken van bijvoorbeeld rogge, spelt of maïs. Van het gemalen graan wordt wit, bruin of volkoren brood gemaakt.

Bloem

Wit brood wordt gemaakt van bloem. Het graan wordt daarvoor eerst gemalen en daarna goed gezeefd. Alle zemelen (de schilletjes van de graankorrel) worden zo uit het meel gehaald.

Zemelen

Voor bruin brood wordt het graan na het malen gedeeltelijk gezeefd. Een deel van de zemelen blijft zo achter, een deel wordt uit het meel gehaald. Volkorenbrood wordt gemaakt van de hele graankorrel. Na het malen van het graan wordt het meel niet meer gezeefd.

Vitaminen

De meeste vitaminen, mineralen en voedingsvezels zitten in de zemelen. Wit brood bevat ook wel een beetje vitaminen, mineralen en voedingsvezels, maar in volkorenbrood zit natuurlijk het meest.

Voedingsvezel

Voedingsvezel is een verzamelnaam voor alle onverteerbare koolhydraten in onze voeding. Ze zorgen ervoor dat de darmen goed werken. Ook zorgen ze voor een ‘vol gevoel’ in je maag. Daarom zit je sneller vol van een volkoren boterham dan van een witte!

Belangrijk

Veel voedingsvezels eten is belangrijk voor wie op zijn gewicht wil letten. Wie een vol gevoel heeft gaat minder snoepen! Het is daarom goed elke dag voldoende voedingsvezel te eten.

Maar wist je dat..

donker brood niet altijd gezonder is dan lichter brood? Soms wordt geroosterd moutmeel aan het meel toegevoegd. Dit maakt de kleur van het brood donkerder, maar er zitten dan niet meer voedingsvezels in!

Weet jij...

Waarom een boterham een boterham heet?
Hoe griesmeel gemaakt wordt?
Hoe chocoladevlokken gemaakt worden?