Waarom wordt bestek zwart bij het eten van ei?

Eten en drinken
een doorgesneden ei waardoor je het eigeel goed kunt zien

Heb je wel eens een gekookt eitje gegeten met zilveren bestek? Dat smaakt niet lekker! En heel goed voor je bestek is het ook niet. Het bestek krijgt na aanraking met het ei zwarte vlekken.

Zilveren bestek


Deze vreemde reactie krijg je gelukkig alleen met zilveren bestek. Met plastic of bijvoorbeeld roestvrij stalen bestek kun je zonder problemen van je eitje genieten.

Zwavel


Een ei bevat zwavel. En als de zwavel uit het ei in contact komt met het zilveren bestek dan treedt er een chemische reactie op. Tijdens deze reactie ontstaat er zilversulfide, dat is zwart van kleur. De zilversulfide hecht zich aan het zilver: dit zijn de zwarte vlekken die tijdens het eten van je eitje op je bestek ontstaan.

Proeven


Je kunt de zilversulfide ook proeven, en hoewel er maar heel weinig bij deze reactie vrijkomt is zilversulfide niet gezond voor je. Laat dat zilveren bestek dus maar lekker in de kast als je een eitje gaat eten.