Waarom is patat ongezond?

Eten en drinken
patat van dichtbij gefotografeerd

Superlekker toch, een patatje! Maar iedereen zegt dat het slecht voor je is. Maar waarom dan?

Ongezond

Patat kan ongezond zijn, omdat:

  • Je er dik van kunt worden wanneer je het vaak eet
  • Je met patat soms veel verzadigd vet binnenkrijgt. Dat vet is slecht voor je hart en bloedvaten.
     

Aardappelen

Patat wordt gemaakt uit aardappelen. De aardappelen worden in reepjes gesneden. Deze aardappelreepjes worden voorgebakken in frituurvet of olie. Koop je patat in de supermarkt, dan is deze al voorgebakken. Thuis frituur je de patat voor de tweede keer in frituurvet of olie. Tijdens het frituren komt er frituurvet of olie in de patat terecht. Vet en olie leveren veel calorieën. Patat levert dan ook veel calorieën.

Dikker

Krijg je met eten en drinken meer calorieën binnen dan je verbruikt, dan word je dikker. Als je echt te zwaar bent, heb je een grotere kans om sommige ziektes te krijgen. Bijvoorbeeld diabetes, ook wel ‘suikerziekte’.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten vet waarin je patat kunt bakken: vloeibaar frituurvet, hard frituurvet en olie. In hard frituurvet zit vooral verzadigd vet. Dit vet is verkeerd vet. Krijg je hier veel van binnen met eten en drinken, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

In vloeibaar frituurvet en olie zit maar weinig verzadigd vet. Dit is dus gezonder vet om je patat in te bakken.

Mayonaise

Wat vooral ook aantikt zijn de calorieën en de vetten in de mayonaise. Daarvan kun je beter wat minder nemen. Of liever nog ketchup.

Check ook deze snackweetjes:

Is het patat of friet?
Wat zit er in een frikandel?