Waarom heet een koekenpan een koekenpan?

Eten en drinken
koekenpan

Een koekenpan lijkt een gekke naam, je kunt veel met een koekenpan, maar koekjes bakken? Waarom heet een koekenpan zo?

Koekenbakker

Je kunt in een koekenpan natuurlijk pannenkoeken bakken, dat werd vroeger ook veel gedaan. Er werden alleen ook andere soorten koeken in een pan gebakken! Vroeger bestonden er nog geen ovens, en dus werden er ook echte koekjes en taarten in een pan gemaakt. In een oud gedicht uit de 17e eeuw worden deze koeken uit de pan genoemd:

Dan ging de wijnkroes rond en at men karbonaden
En koeken uit de pan en gele en rode vlaaien
En wafels lekker dik met boter en suiker
Hoe vaak ben ik wel niet op zo’n feest genood!

Taartenpan

Er bestond ook een speciale taartenpan. Deze pan had een deksel en je zette de pan niet op, maar in het vuur. Zo werkte de pan als een klein oventje waar je koekjes en taarten in kon bakken. In Nederland gebruiken we deze pan niet echt meer, maar hij bestaat nog steeds. In het Engels wordt de pan een Dutch Oven genoemd: Nederlandse oven dus! Oorspronkelijk kwam deze taartenpan namelijk uit de Nederlandse keuken.

Wist je dat?

Wist je dat de koekenpan alleen in het Nederlands naar het bakken van koeken is genoemd? In het Engels heet de pan een frying pan en in het Duits een bratpfanne. Ook in andere talen verwijst de naam van de pan naar het braden en bakken, waarvoor we de pan natuurlijk nog steeds gebruiken.