Waar komt kauwgom vandaan?

Eten en drinken

Kauwgom kauwen doen mensen al eeuwen, alleen is het niet altijd de witte rubberachtige kauwgom geweest waar we nu op kauwen. Eskimo’s kauwen al honderden jaren op taaie walvishuid, Chinezen op ginsengwortel en Indianen op cocabladeren en de hars van sparrenbomen. Mensen kauwen kauwgom omdat ze er rustig van worden en omdat ze zich beter kunnen concentreren als ze kauwen.

Toen ontdekkingsreiziger Columbus in 1492 Amerika ontdekte schreef hij in zijn dagboek over Indianen die op hars uit bomen kauwden. Amerikanen namen deze gewoonte over, maar probeerden een smakelijk alternatief te vinden voor de sparrenhars. John Curtis vond de eerste commerciële kauwgom uit, met pepermuntsmaak. Hij noemde deze: Main Pure Spruce gum. In 1871 opende de eerste kauwgomfabriek haar deuren.

Kauwgom werd naar Europa gebracht door de geallieerden, Amerikaanse soldaten die een einde maakten aan de Tweede Wereldoorlog. Zij deelden pakjes kauwgom uit aan de mensen die ze hadden bevrijd.

Wist je dat kauwgom vroeger gezoet werd met normale suiker? Dat was natuurlijk helemaal niet goed voor de tanden! In 1981 kwam het eerste pakje Sportlife kauwgom met zoetstoffen op de markt, dat was gelijk een hit!