Hoe wordt zout gemaakt?
Bij het koken gebruik je het vaak, zout. Maar hoe wordt zout eigenlijk gemaakt? Willem Wever zoekt het uit!
Zout gewonnen
In Nederland zijn we al lang bezig met het winnen van zout. Vroeger werd het zout vooral uit de zee gewonnen. Tegenwoordig halen ze het ook uit de grond. In Nederland wordt het zout vooral in het oosten en het noorden gewonnen, op enkele honderden tot duizenden meters diep. In Nieuwe Pekela bijvoorbeeld zit zout 171 meter onder de grond en in Winschoten zit het 421 meter onder de grond. Bij het winnen van zeezout maken ze gebruik van grote bekkens die ze vullen met zeewater. Daarna verdampen ze het water en blijft het zout achter.
Afkomst
Zout uit de bodem winnen kan op 2 manieren:
- Via de mijnbouw, het zout wordt echt uit de bodem gehakt
- Water in de bodem spuiten en dit dan met het opgeloste zout weer naar boven pompen.
Wie haalt het eruit?
Het bedrijf dat zout uit de grond haalt is Akzo Nobel. Per jaar “maken” ze ongeveer 15 miljoen ton zout. Dat doen ze niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Denemarken, Noord-Amerika en Australië.
Waar zout voor gebruikt wordt
In de fabriek wordt met zout van alles gedaan. Er wordt zout gemaakt dat door het eten kan. Maar er is ook zout nodig voor de landbouw en veeteelt. En zout dat op de weg gestrooid kan worden als het glad is. Ook wordt het zout gebruikt als basis voor allerlei chemicaliën zoals bijvoorbeeld chloor. En van chloor worden weer andere producten gemaakt zoals zoutzuur.
Ook interressant:
-Waarom is de zee zout?
-Waarom strooi je zout met gladheid?