Hoe wordt smeerkaas gemaakt?

Eten en drinken

Mmm… Een lekker broodje met smeerkaas! Maar hoe wordt van gewone kaas, smeerkaas gemaakt?

Gesmolten kaas

Smeerkaas is een broodbeleg dat is gemaakt van gesmolten kaas. In de 19e eeuw werd in Zwitserland voor het eerst begonnen met het smelten van kaas. Als snel deden ze dit over de hele wereld.

Houdbaarheid

Je moet aan veel dingen denken, voor je kunt beginnen met het maken van smeerkaas. De smeerkaas moet een lange houdbaarheid, een gladde structuur en een goede kwaliteit hebben. Hiervoor zijn de juiste grondstoffen nodig.

Smeltzout

Als eerste wordt de korst van de kaas gehaald. Daarna wordt de kaas fijngemalen tot kleine stukjes. De kleine stukjes kaas worden dan gemengd met water en smeltzouten. Het smeltzout is voor de smeerkaas erg belangrijk. Het smeltzout zorgt er namelijk voor dat alle ingrediënten goed gemengd blijven, zodat de smeerkaas glad en smeerbaar blijft.

Blender

Voor smeerkaas met een smaakje worden er extra ingrediënten in gedaan. Alle ingrediënten worden nu gemengd in een grote machine, de blender, net zolang totdat alles goed gemengd is. Het is belangrijk dat er genoeg water in het kaasmengsel zit. Nu ziet de kaas er nog uit als een soort deeg.

Smeltmachine

Na de blender wordt het deeg in een smeltmachine gedaan, waar de kaas wordt gesmolten door hem te verhitten. Het mengsel wordt door stoom verhit totdat het bijna kookt. Vanuit de smeltmachine wordt de smeerkaas in de kuipjes gedaan door een afvulmachine.

Afkoelen

Nadat de kuipjes zijn gesloten met aluminiumfolie en een dekseltje moeten ze eerst nog worden afgekoeld voordat ze klaar zijn om gegeten te worden.

Bron: Koninklijke ERU