Hoe wordt kroepoek gemaakt?
Hoe wordt kroepoek gemaakt?

Thijs stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Lekker bij de nasi of bami: kroepoek. Het lijkt op chips en je eet het vaak bij rijstgerechten. Hoe wordt deze snack eigenlijk gemaakt?

Kroe-wat?

Kroepoek is een snack uit de Indonesische keuken. Het is dun en hard als het ongebakken is, en wordt krokant en luchtig als het gefrituurd is. Daardoor krijg je dezelfde structuur als chips, want chips wordt ook gefrituurd!

Visgerecht

Er bestaan heel erg veel soorten kroepoek. De ingrediënten zijn per soort verschillend. Meestal wordt er voor kroepoek vis gebruikt. In Nederland is vooral de variant met garnalen bekend. Deze vorm van kroepoek wordt kroepoek Palembang genoemd in Indionesie, en is gemaakt van tapiocameel en garnalen.

Stap voor stap

Voor het maken van kroepoek Palembang wordt de vis eerst gedroogd en fijngemalen totdat er vismeel ontstaat. Van dat vismeel en tapiocameel wordt dan een deeg gemaakt. (Tapioca is een bindmiddel wat ervoor zorgt dat het deeg niet uit elkaar valt.) Van het deeg wordt een brood gemaakt dat in dunne plakjes gesneden en gedroogd wordt. Als de plakjes droog zijn, worden ze gefrituurd. Z onstaat de kroepoek die je in de winkel koopt!

Thijs stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges