Hoe wordt drinkyoghurt gemaakt?

Eten en drinken

Vers van de boer

Om drinkyoghurt te maken wordt elke dag melk opgehaald bij de boer. Deze melk wordt met grote tankwagens naar de fabriek toe gereden. In de fabriek wordt de melk verzameld in grote opslagtanks. Zo’n tank kan wel 100.000 liter groot zijn, dat is even groot als 1 klaslokaal. Er zit melk van 4.000 koeien in!

Yoghurtcultuur

De melk wordt dan verhit, dit is nodig om er yoghurt van te maken. Na het verhitten wordt de yoghurt overgepompt naar een andere tank waar een yoghurtcultuur wordt toegevoegd om melk in yoghurt te veranderen. Melk verandert in yoghurt doordat een deel van de suiker van de melk (melk bevat melksuiker) wordt omgezet in melkzuur door deze yoghurtcultuur. Dit proces kan wel 2 dagen duren.

Lees ook: Hoe wordt een milkshake gemaakt?

Roeren maar!

De yoghurt is op dat moment veel te dik om te drinken, daarom wordt de yoghurt flink geroerd om dun te worden. Dit gebeurt met een roerder die 4 meter breed kan zijn. Nu is het tijd om fruit en smaak door de yoghurt te roeren.

Als dit gebeurd is, wordt de tank leeg gepompt en nog een keer verhit, zodat de smaak en kleur zolang mogelijk goed blijft. Vervolgens wordt de drinkyoghurt verpakt in pakken, flesjes en blikjes.

Zelf doen

Wil je zelf een keer drinkyoghurt maken? Mix dan magere yoghurt, je lievelingsfruit en een klein beetje suiker in een blender of met een staafmixer.

Bron: Vincent Verhoeven van Friesland Campina

Weet jij ook...

Hoe een koe melk kan blijven geven?

Waarom melk en chocomelk zuur worden tijdens onweer?