Hoe maken ze hagelslag en dan met name vruchtenhagelslag?
Hollandse lekkernij
Vruchtenhagel is typisch Nederlands! Net als onze kaas, tulpen en klompen ;-). Vruchtenhagel is beleg voor op je boterham. Het heeft dezelfde vorm als chocoladehagelslag. Het zijn kleine, langwerpige korrels. En ze hebben vrolijke kleurtjes.
Zoete smaak
Vruchtenhagel is gemaakt van suiker en smaakstoffen. Daarom is het ook zo zoet. Bij het maken van vruchtenhagel worden vaak geen echte vruchten gebruikt. Soms gebruiken ze appelsap of druivensap. Soms zit ook dat er niet in en bestaat de vruchtenhagel dus alleen uit suiker en smaakstoffen. Op het etiket op de verpakking kun je precies lezen wat er in jouw vruchtenhagel zit.
Ontstaan
Je weet nu waar vruchtenhagel uit bestaat, maar nog niet hoe de hagels ontstaan. Dit gaat als volgt: Alle grondstoffen worden heel goed gemengd zodat er geen korreltjes meer te zien zijn. Het mengen van de grondstoffen gebeurt bijna helemaal automatisch. De computer rekent precies uit hoeveel van alles erin moet. Nadat alles goed is gemengd, is het mengsel klaar om er hagel van te maken. Het deeg gaat nu in een soort vermicellimachine. In deze machine zitten stalen platen met een heleboel kleine gaatjes. Het mengsel wordt nu heel hard door die gaatjes geperst. Je hebt nu eigenlijk lange vruchtensliertjes. Door het persen wordt het mengsel heel warm. Daarom gaan de sliertjes met een lopende band in een grote koeling waar ze ook in kleine stukjes breken. Nu heb je vruchtenkorrels! Dan worden de korrels voor de laatste keer gezeefd. Alle hagels die te groot of te klein zijn worden eruit gehaald.
De vruchtenhagel is klaar om verpakt te worden. Een machine doet automatisch precies genoeg korrels in een pakje. Vruchtenhagel bestaat uit gemende kleuren. Vaak wordt vruchtenhagel alleen op brood gegeten. Maar het wordt ook wel eens door de vla gedaan.