Hoe maak je ontbijtkoek?

Eten en drinken
Ontbijtkoek

Ontbijtkoek is een cake-achtige koek die van roggemeel wordt gemaakt. Ook gaan er allerlei kruiden in zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Zo krijg je die echte ontbijtkoeksmaak.

Verschillende soorten ontbijtkoek

Voor de afwisseling kom je ook ontbijtkoek tegen met rozijnen, honing of noten. Je maakt het door suiker heel erg heet te maken. De suiker verandert dan in een dikke, kokende stroop. In een hele grote mengmachine wordt het roggemeel en wat oude ontbijtkoek toegevoegd. Door er oude koek bij te doen, blijft de nieuwe ontbijtkoek langer houdbaar. De mengmachine gaat flink kneden en daarna moet het deeg een hele dag rusten. Dan gaan alle andere ingrediënten erin en kan het deeg de oven in. De ontbijtkoek moet soms wel 3,5 uur bakken op 300 graden.

Wist je dat?

Wist je dat 4.000 jaar geleden de Egyptenaren al iets aten wat leek op ontbijtkoek? En dat ze in het zuiden van Nederland en België ontbijtkoek ook wel peperkoek noemen? Vroeger werd er namelijk (dure) peper in de ontbijtkoek gestopt om demonen weg te jagen. Of dat die koek zo lekker smaakte?