Hoe maak je kauwgom?

Eten en drinken
kauwgom maken

Je kent ze wel, die kleine witte kauwgompjes. Meestal smaken ze heel fris, maar je hebt kauwgom in alle soorten en smaken! Hoe worden ze gemaakt? En zijn ze eigenlijk slecht voor je?

Sap van bomen

Kauwgom is gemaakt van gom. Gom is het sap van bomen. In ongeveer 20 soorten bomen in het oerwoud zit gom waar kauwgom van gemaakt wordt. Met een mes wordt er een snee in de bast van de boom gemaakt. Uit die snee stroomt de gom. Kauwgom wordt gemaakt in een fabriek.

Smeltmachine

Eerst gaat de gom in een smeltmachine, de gom wordt warm gemaakt en smelt. Er wordt suiker, smaak- en kleurstoffen aan de gom toegevoegd. Tegenwoordig wordt er meestal een zoetstof gebruikt, xylitol in plaats van suiker. Nadat alles goed gemengd en gekneed is wordt er een lang lint van de kauwgom gemaakt.

Walsmachine

Het kauwgomlint gaat door een walsmachine die alles plat stampt en er kleine stukjes van maakt. De kauwgom is dan bijna klaar. Er komt nog een mooi, glimmend laagje om de kauwgompjes en ze worden ingepakt.

Goed voor je

Kauwgom met suiker is slecht voor je gebit. Maar de meeste kauwgom is suikervrij. Tegenwoordig zitten er zelf stofjes in sommige kauwgom die heel goed zijn voor je tanden en gaatjes kan helpen voorkomen. Als je met mate kauwgom eet is het niet slecht voor je.

Te veel

Heel veel kauwgom eten is niet zo goed. Het geeft een laxerende werking, je kunt er pijn in je maag en darmen van krijgen.