Hoe kun je chefkok worden?

Eten en drinken

Diploma
Als je chefkok wilt worden en je hebt een diploma vmbo, havo of vwo op zak, dan kun je direct beginnen met de opleiding tot kok. Heb je niet een van deze diploma’s, dan zul je eerst het diploma horeca-assistent moeten scoren.

Basiskok
Als je eenmaal basiskok bent, dan kun je een vervolgopleiding tot restaurantkok volgen. Het is heel belangrijk dat het schoon is in de keuken, er mogen dus geen ongewenste bacteriën en beestjes rondlopen. Daarom moet je als kok ook diploma's voor hygiëne en voedselveiligheid hebben. Al deze diploma’s en certificaten zijn mooi, maar echte ervaring doe je natuurlijk in de praktijk op.

Ook leuk om te lezen: Waarom moet je huilen van uien snijden? 

Afkijken
Je zult jarenlang het werk van andere chefkoks moeten afkijken. Daarvoor moet je keihard aan de slag, vooral ’s avonds, tijdens feestdagen en in het weekend. Als je eenmaal chefkok bent, geef je leiding aan het keukenpersoneel.

Taken
Je verdeelt de taken, stelt de menukaart samen, bestelt de ingrediënten en bewaakt de kwaliteit en de kosten. Het is jouw verantwoordelijkheid om alles in de keuken soepel te laten verlopen. Samen met andere koks zorg je ervoor dat alle gerechten op tijd in het restaurant geserveerd worden.

Voorbereidingen
Overdag moet je allerlei voorbereidingen treffen zodat alle maaltijden snel bereid kunnen worden. ’s Avonds ben je er vooral voor om te zorgen dat alles op rolletjes loopt. En na afloop kun je met een voldaan gevoel op je bed neerploffen!