Hoe halen ze suiker uit suikerbieten?

Eten en drinken
Suikerbieten

Suikerbieten zien er niet zo lekker uit... Maar suiker is dat wel! Hoe krijgen ze die witte suiker uit zo'n bruine biet?

Suikersap

Als de bieten bij de suikerfabriek aankomen worden ze goed gewassen en in reepjes gesneden. In de diffusietoren worden de reepjes overspoeld met warm water. Hierdoor lost de suiker in de reepjes op en er blijft een dik suikersap (ruwsap) over. Het ruwsap wordt naar de sapzuivering gepompt.

Dunsap en diksap

Het sap bestaat niet alleen uit suiker, maar heeft ook nog een heleboel andere bestanddelen. Bij de sapzuivering worden de overige bestanddelen uit het sap gehaald. Dat heet het carbonatatieproces. Wat overblijft wordt dunsap genoemd. Het dunsap wordt door 4 verdampers gevoerd waardoor het water uit het sap verdampt. Het sap wat nu overblijft heet diksap.

een toren van suikerklontjes tegen een roze achtergrond

In de pan

Via een filter gaat het diksap naar de kookpannen. Daar wordt het verder ingedikt tot een geheel verzadigde oplossing is verkregen. Vanaf dat moment gaat de suiker zich hechten aan kleine, van tevoren in de kookpan aangebrachte kristallen. Er ontstaat nu een kristalbrij die de masse-cuite wordt genoemd.

Suiker en stroop

Als de kristallen een bepaalde grootte hebben bereikt, valt de masse-cuite in een koeltrog. Daar kunnen de kristallen verder uitgroeien tot de gewenste grootte. Eenmaal op de juiste grootte worden de suikerkristallen gecentrifugeerd. Waarna suiker en stroop overblijven.

Naar de opslag

De stroop ondergaat nog een keer dezelfde behandeling als het diksap. De suikerkristallen worden gereinigd met stoom en vervolgens gedroogd en nogmaals gekoeld. Daarna gaat de suiker naar een grote opslagsilo.