Hoe worden voetbalschoenen gemaakt?

Sport

Voetbalschoenen werden al in 1830 gemaakt! Ze zagen er toen totaal anders uit dan nu. De voetballers hadden toen nog geen scheenbeschermers, maar de schoenen hadden wel stalen neuzen! Om te voorkomen dat de voetballers enorme blauwe plekken opliepen, waren de schoenen heel hoog tot ver boven de enkel. Eigenlijk zagen ze er dus uit als een stel "kisten." De schoenen werden stuk voor stuk door een schoenmaker in elkaar gezet.

Moderne sportschoenen
Nu zijn schoenen niet alleen veel mooier, maar ook veel beter. Zelfs wetenschappers houden zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe voetbalschoenen. Zo proberen ze door het gebruik van de juiste materialen en perfecte pasvorm te zorgen dat de bal beter onder controle is. De schoenen worden natuurlijk eerst ontworpen. Daarna maakt de fabriek een prototype. Dit zijn een soort 'test'-schoenen. De test-schoenen worden uitgebreid getest in de fabriek én door sporters. Als de schoen helemaal perfect is, gaan de machines in de fabriek draaien en komen er dozen vol met voetbalschoenen van de lopende band.

Wist je dat... ...voetbalschoenen nu vrijwel nooit meer noppen hebben? Dat komt omdat veel voetballers hun knie verdraaide omdat de schoen zo stevig in de grond stond, dat hun voet niet mee kon draaien. Daarom zijn de noppen nu vervangen door langwerpige platen.