Naar vraag & antwoord

Wat betekenen de letters eypo op het euro biljet? Cultuur

Bekijk antwoord
Wat betekenen de letters eypo op het euro biljet?

Elisa 9bel stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Eypo is het Griekse woord voor euro. De naam van de munteenheid staat zowel in het Latijnse (EURO) als in het Griekse alfabeth (EYPO).

Alle Europese landen gebruiken het latijnse woord: euro, behalve Griekenland. En omdat de Grieken ook een bankbiljet moeten kunnen lezen, staat het er ook in het Grieks op.

Symbolisch

De ontwerper van het eurobiljet is de Oostenrijkse Robert Kalina. Over het ontwerp van het eurobiljet is goed nagedacht en daar zit ook veel symboliek achter.

Op de zeven verschillende eurobankbiljetten zijn ramen/vensters, poorten en bruggen uit de verschillende perioden van de Europese cultuurgeschiedenis afgebeeld: Klassieke Oudheid, Romaanse periode, Gotiek, Renaissance, Barok en Rococo, IJzer- en glasarchitectuur en Moderne 20e-eeuwse architectuur.

Lees ook: Wie heeft de euro bedacht?

Landen

De ramen en poorten op de voorzijde van elk biljet staan voor de openheid en samenwerking in Europa. De twaalf sterren van de Europese Unie verwijzen naar de dynamiek en harmonie binnen Europa. De bruggen op de achterzijde staan symbool voor de communicatie in Europa en van Europa met de rest van de wereld.

Op de achterzijde is verder de kaart van Europa afgebeeld met daarop ook de Azoren, de Canarische eilanden en Madeira. Rechts van het woord EURO/EYPO zijn overzeese gebieden afgebeeld die buiten de kaart van Europa vallen. Het gaat om Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique en Réunion.

Bron: De Nederlandse Bank

Weet jij ook...

Of alle landen van de EU met de euro betalen?

Wat de puntjes onder Spanje op de euromunten betekenen?

 

Elisa 9bel stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!