Waarom verdienen vrouwelijke voetballers minder dan mannen?

Sport
twee voetballende vrouwen

Vrouwenvoetbal wordt steeds populairder. Heel Nederland moedigde onze Oranje-Leeuwinnen aan op het WK in 2019. Toch krijgen vrouwelijke voetballers veel minder betaald dan mannen. Willem Wever zoekt uit waarom.

Succesvol

De Nederlandse dames voetballen een stuk beter dan de mannen. In 2017 werden ze Europees Kampioen en op de FIFA ranglijst staat het elftal op de achtste plek van de wereld. De mannen staan op de zestiende plaats.

Ook spelen de vrouwen vaak bij betere buitenlandse clubs dan de clubs mannen. Dat de vrouwen minder betaald krijgen, ligt dus niet aan te weinig talent.

Groot verschil

De Nederlandse vrouwen winnen meer prijzen dan de mannen, maar hier krijgen ze minder geld voor. Als Nederland het WK voetbal wint, krijgen de mannen 30 miljoen euro méér dan wanneer de vrouwen winnen. En een voorbeeld: in 2017 verdiende de beste voetbalster in de wereld 200.000 euro per jaar. De beste voetballer dat jaar verdiende dit bedrag al in één dag.

Hetzelfde salaris

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) wil dat de vrouwen evenveel verdienen als de mannen. Ze werken er hard aan om te zorgen dat mannen en vrouwen hetzelfde behandeld worden. Nu moeten vrouwen vaak nog ander werk doen naast het voetballen, omdat ze anders niet genoeg verdienen. Omdat het moeilijk is om veel uren te trainen én te werken, stoppen sommige vrouwen met voetballen.

Onbekend

Het is dus niet precies bekend waarom vrouwelijke voetballers minder verdienen dan mannen. De meningen verschillen ook of dit een probleem is. Internationale voetbalvereniging FIFA heeft geen plannen om vrouwen evenveel te gaan betalen als de mannen. Maar in Nederland heeft de KNVB besloten om vanaf 1 juli 2022 de vrouwelijke voetballers hetzelfde te betalen als mannen.

Bron: Pointer