Wanneer is een sport een Olympische sport?

Sport
Een gouden olympische medaille

Op de Olympische Spelen zijn veel verschillende sporten te bewonderen, van volleybal tot zwemmen. Sporters trainen jarenlang voor deze competitie, die elke 4 jaar wordt gehouden. Maar niet alle sporten zijn olympisch. Hoe wordt bepaald welke sport wel en niet meedoet? Om een olympische sport te worden, moet een sport voldoen aan 33 criteria.

Criteria

Deze 33 criteria gaan bijvoorbeeld over de populariteit van de sport, maar ook over de kosten. Uiteindelijk bepaalt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) of een sport mee mag doen aan de Olympische Spelen.

Veranderingen

Of een sport olympisch is, verandert door de tijd heen. Zo kreeg de danssport breakdancing in maart 2019 toestemming om een olympische sport te worden. Dat lukt niet meer voor de Spelen van Tokio in 2020, maar waarschijnlijk kunnen we de sport wel bewonderen in de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Hippe sporten

Het Internationaal Olympisch Comité wil de laatste jaren met de tijd mee gaan, en laat daarom sporten toe die vroeger niet populair waren, maar nu wel veel gedaan worden. Denk aan surfen, skateboarden en klimmen.

Verdwenen sporten

Er zijn ook sporten die vroeger wel op de Olympische Spelen stonden, maar nu niet meer. Bijvoorbeeld touwtrekken. Dat was tussen 1900 en 1920 een olympische sport, maar verdween daarna van het programma. In de Olympische Spelen van 2020 verdwijnt worstelen als olympische sport.

Populaire sporten die verdwenen

Softbal verdween voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. Ook honkbal is geen olympische sport meer. Rugby en golf verdwenen eerder uit de Spelen, maar kwamen in 2016 weer terug. Wat een veranderingen!

Bronnen: Kijk Magazine, Volkskrant, Quest