Waarom worden er meer jongens geboren dan meisjes?
Al ons erfelijk materiaal (dus die eigenschappen die je bij je geboorte meekrijgt van je vader of moeder) zit opgeslagen in een soort pakketjes; de chromosomen. Ieder mens heeft 22 paar gewone chromosomen en één paar bijzondere chromosomen; de geslachtschromosomen X of Y.
Combineren
Een chromosomenpaar wordt bij de bevruchting gevormd uit een chromosoom van de moeder en een chromosoom van de vader. Of een baby een jongetje of een meisje wordt, wordt bepaald door de combinatie van de geslachtschromosomen.
Bestaat dit paar uit een X en een Y, dan wordt het een jongetje, zijn het twee X-en dan wordt het een meisje. De vader kan een nieuw baby-tje een X of een Y geven, de moeder alleen maar een X.
Lees ook: Waarom lijk ik op mijn papa en mama?
Niet kiezen
Het is dus de vader die bepaalt of het een jongen of een meisje wordt. Jammer genoeg heeft hij hier zelf geen invloed op en berust deze verdeling in principe op toeval, wat betekent dat er net zoveel jongens als meisje geboren zouden moeten worden.
Uit onderzoek blijkt dat er net iets meer jongens geboren worden dan meisjes; van de 100 baby’s ongeveer 51 jongens en 49 meisjes. Waardoor dit komt is nog niet precies duidelijk, waarschijnlijk spelen bepaalde hormonen hierbij een rol.
Weet jij ook...
Waarom je de achternaam van je vader krijgt en niet die van je moeder?
Wie vaderdag heeft verzonnen?