Waarom krijg je koorts als je ziek bent?
Koorts door een bacterie of virus
Je hoeft niet altijd koorts te hebben als je ziek bent. Maar bij griep of een longontsteking bijvoorbeeld krijg je vaak wel koorts. Dat komt omdat er dan in je lichaam een bacterie of virus gekomen is. Hier gaat je lichaam op reageren. Met witte bloedcellen en allerlei andere stofjes probeert je lichaam de bacterie op te ruimen. Eén van de stofjes die je hiervoor nodig hebt, zorgt ervoor dat je koorts krijgt. De 'opruim'-cellen en -stofjes werken beter als de lichaamstemperatuur wat hoger is, dus bij koorts. Eigenlijk is koorts is dus heel nuttig als je ziek bent.
Een thermostaat in je hoofd
In je hersenen zit een speciaal centrum, dat je lichaamstemperatuur regelt. Een soort thermostaat. Het stofje dat ervoor zorgt dat je koorts krijgt, zet als het ware de thermostaat omhoog. Vervolgens gaat je lichaam zichzelf opwarmen door bijvoorbeeld te rillen. Zo wordt je lichaam uiteindelijk net zo warm als de thermostaat aangeeft.
Wat te doen tegen koorts?
Met paracetamol kun je de thermostaat in je hersenen weer omlaag zetten. Dan ga je zweten om warmte kwijt te raken en af te koelen, zodat je lichaamstemperatuur weer gelijk wordt aan de lagere stand van de thermostaat. Alleen de 'opruim'-cellen werken dan minder goed, dus eigenlijk kun je beter geen paracetamol gebruiken als je koorts hebt.