Naar vraag & antwoord

Hoe groot is de kans dat je ziek wordt van een tongzoen? Het menselijk lichaam

Bekijk antwoord
Hoe groot is de kans dat je ziek wordt van een tongzoen?
Hoe groot is de kans dat je ziek wordt van een tongzoen?

Judith stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Als je allebei gezond bent is de kans heel klein dat je ziek wordt van zoenen. Het is zelfs goed voor je! In je speeksel zitten heel veel bacteriën, nog veel meer dan op een vaatdoekje of wcbril. Als je zoent, wissel je dus heel veel van deze bacteriën uit. Dat klinkt vies, maar dat is helemaal niet zo! Doordat je allemaal nieuwe bacteriën binnen krijgt, bouw je nog meer weerstand op en word je minder snel ziek!

Lees ook: Hoe komen alles ziektes op aarde?

Als de ander de griep heeft, kunnen de griep-virussen zich ook via jullie speeksel verspreiden. Dan kun je dus wel ziek worden. Gelukkig hebben zieke mensen vaak ook niet zo'n zin om te zoenen!

Koortslip

Kijk wel uit als iemand een koortslip heeft. Dan zitten er blaasjes rondom de lippen en die worden juist doorgegeven door te zoenen. Als je ze eenmaal opgelopen hebt, kom je er vaak nooit meer vanaf. De blaasjes komen dan om de zoveel tijd weer terug. Andere ziektes, zoals AIDS en andere SOA’s, komen alleen voor in je bloed. Die kunnen niet via je speeksel, dus ook niet via zoenen worden doorgegeven.

Weet jij ook...

Hoe kan je AIDS krijgen?
Hoe ontstaat een koortslip?

Judith stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges