Waarom kan je lichaam langer zonder eten dan zonder drinken?

Het menselijk lichaam
Glas water in hand

Je kunt minder lang zonder water dan zonder eten, omdat je lichaam water voor andere dingen. Je lichaam zet eten om in energie en water wordt gebruikt om bloed aan te maken en je lichaam af te koelen. 

Energie door eten

Het eten wat je eet wordt door je lichaam omgezet in energie. Deze energie gebruikt je lichaam zodat je kan bewegen, denken, zien. Als je te weinig eet, heb je ook weinig puf om iets te doen. Als je te veel eet, slaat je lichaam de extra energie op in vet en kom je aan. Als je niet eet, kan je lichaam dit vet gebruiken als reserve-energie. Hierdoor kan je vaak wel enkele dagen zonder eten.

Water voor afkoeling en bloed

Water wordt gebruikt om bloed van te maken en vooral om je af te koelen. Je merkt dit wel als je zweet. Als je geen of weinig water in je lichaam hebt, droog je uit en warm je van binnen heel erg op. Afhankelijk van hoe warm het om je heen is, kan je al binnen een paar uur sterven van uitdroging! Daarom is het belangrijk om veel te drinken, zeker als het warm is. Per dag moet je ongeveer anderhalf liter drinken, het liefst water.