Hoe kunnen dove mensen de doventaal leren?

Het menselijk lichaam
Twee handen met een duim omhoog

Heb je wel eens een doof iemand zien/horen praten? Grote kans dat ze dat deden met speciale handgebaren. Met die gebarentaal kunnen ze zich uitdrukken. Hoe leert een doof iemand eigenlijk gebarentaal?

Aangeleerd

Soms hebben dove kinderen ook dove ouders. De kinderen kunnen de gebarentaal dan leren van hun ouders. Dit doen ze op dezelfde manier als horende kinderen die leren praten. Ze zien hun ouders en andere mensen in hun omgeving praten met gebaren. Net zoals horende kinderen de mensen om hen heen horen praten. Kinderen die kunnen horen proberen dat te immiteren door te brabbelen. Dove kinderen immiteren de bewegingen die ze zien. Op het begin zal dit nog niet zo goed gaan, denk maar aan een horend kindje dat wil leren praten, maar na een poosje kunnen ze hele gesprekjes voeren met alleen maar bewegingen. 

Lees ook: Hoe komt het dat je soms een hoge piep in je oor hebt?

Papa en Mama

Vanaf ongeveer een jaar gaan de dove kindjes echt (begrijpbare) gebaren maken. Net als bij horende kindjes zijn de eerste woordjes meestal papa en mama. Vanaf dat moment gaan ze echt afkijken bij volwassenen om meer gebaren te leren. De grammatica bij gebarentaal is anders dan die bij gesproken taal. Net als bij horende kindjes, maken doven kinderen ook grammatica fouten bij het leren van een taal. Degene die hen de taal leert verbeterd ze, en het kindje leert ervan. 

Lees ook: Hoe werkt een gehoorapparaat?

Cursus

De meeste dove kinderen hebben ouders die gewoon kunnen horen. Slecht 5 - 10% van de dove kinderen groeit op in een gezin waarin mensen al gebarentaal kunnen. Je kan gebarentaal leren door cursussen te volgen. Maar als je ouders kunnen horen, waar kijk kindjes de gebarentaal dan af? Vanaf 2.5 - 3 jaar, gaan de dove kindjes al naar een speciale school waar ze gebarentaal kunnen leren. Dat is later dan de leeftijd waarop horende kinderen leren praten. Op scholen voor dove kinderen wordt vaak tweetalig onderwijs gegeven. Dat is onderwijs in de Nederlandse gebarentaal en onderwijs in het gesproken en geschreven Nederlands. Deze vraag is beantwoord door Via Taal en een student doventaal.

Ook leuk om te weten:

Hebben alle mensen dezelfde gebarentaal?
Hoe wordt een puppy geboren?