Hoe kan het dat je van helium een andere stem krijgt?

Het menselijk lichaam
Tros ballonnen in alle verschillende kleuren

Misschien heb je ze wel eens gezien bij een kermis of in een pretpark? Grote trossen ballonnen. Deze ballonnen zijn gevuld met helium waardoor ze kunnen zweven. Maar wist je dat helium ook een grappig effect op je stem heeft?

Stembanden

Normaal gesproken adem je lucht in en gebruik je bij het uitademen die lucht om geluid te maken. Geluid wordt veroorzaakt door het trillen van lucht. Die lucht komt uit je longen en gaat via je stembanden naar je keelholte. De vorm van je keel en je stembanden (het spraakkanaal) zorgen ervoor dat iedereen een unieke stem heeft. Het soort geluid is dus afhankelijk van de vorm van het spraakkanaal, maar het is ook afhankelijk van de snelheid van het geluid.

Lees ook: Hoe werkt een luchtballon?

Helium

Net als lucht is ook helium een gas. De snelheid van geluid in lucht is langzamer dan de geluidssnelheid in heliumgas. In helium bewegen de trillingen zich sneller voort en hoor je een hoger geluid. Als je de stem hoort van iemand die helium heeft ingeademd, lijkt het of de toonhoogte van de stem verhoogd is. Een lage stem verandert in het hoge stemmetje van Donald Duck.

Lees ook: Wie heeft de ballon uitgevonden?

Opgepast!

Het inademen van helium is grappig, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn. Heliumgas wordt net als zuurstof opgenomen door je rode bloedcellen. Als je te veel helium inademt is er geen plek meer in je bloed voor zuurstof. Je kunt dan bewusteloos raken en zelfs stikken. Een proefje is niet heel erg, maar doe het dus niet te veel!

Weet je ook...

Wat er gebeurd als je de baard in de keel krijgt?
Waarom operazangers vaak met een trillende stem zingen?