Hoe kan het dat ik in een van mijn blauwe ogen een bruine vlek heb?

Het menselijk lichaam
oog blauw bruine vlek

De kleur van je ogen (bruin, blauw of groen) heeft te maken met de hoeveelheid pigment die je hebt. Heb je veel pigment dan zijn je ogen bruin. Heb je minder pigment dan zijn je ogen blauw. Een bruin vlekje in een blauw oog is een pigmentvlekje.

Iris

Het blauw van je ogen heet het regenboogvlies (de iris). Het bepaald hoeveel licht er via je pupil het oog binnenkomt. Om goed te kunnen zien in het donker moet er zoveel mogelijk licht met het beeld meekomen, de iris ontspant zich dan waardoor je pupil groot wordt. Wanneer je in de zon kijkt moet er juist erg weinig licht je ogen binnen komen waardoor de iris zich samentrekt. En de pupil juist klein wordt. Bij een kat kun je dit goed zien.

Pigment

In de iris zit pigment (net als in je haren en in je huid) dat het oog beschermt tegen zonlicht. De kleur van je ogen wordt bepaald door de hoeveelheid pigment. Is er veel pigment dan heb je bruine ogen, is er weinig dan heb je blauwe ogen en iets ertussen in geeft groene ogen. Een bruin vlekje in een blauwe iris ontstaat wanneer er op dat ene plekje van de iris meer pigment zit dan in de rest.

Uniek

De pigmentverdeling en opbouw van de iris is net als een vingerafdruk voor ieder mens uniek. Dit kan bijvoorbeeld goed worden gebruikt wanneer maar een paar mensen in een bepaalde ruimte mogen komen. Met een irisscanner kan precies worden gezien wie er voor de deur staat, en.... een oog is niet zo snel te stelen als een identiteitspasje.