Hoe komt het dat je van die rode vlekken in je gezicht krijgt als je hebt gehuild?

Het menselijk lichaam

In de meeste films zijn (vooral) actrices fantastisch in het tonen van emoties. Ondanks dat ze tranen met tuiten kunnen huilen, blijven ze er erg prachtig uit zien.

Rood worden

In het echte leven is het helaas wel een beetje anders. De meeste mensen zien er niet op hun best uit als ze huilen: Je ogen kunnen opzwellen en rood worden, er ontstaan rode vlekken in je gezicht en nek. Vooral heel vervelend omdat dit nog een hele tijd zichtbaar blijft als je al lang bent opgehouden met huilen!

Hoe ontstaat dit?

Het is niet precies bekend hoe dit ontstaat. Stofjes die vrijkomen bij emoties (dus ook bij zenuwen, schaamte, etc.) zorgen ervoor dat de bloedvaten op bepaalde plaatsen in het gezicht wijder open gaan staan. Er stroomt meer bloed door deze vaten en dat geeft een rodere kleur. Dit wordt vasodilatatie genoemd. Daarbij is het misschien ook wel zo dat als je langere tijd huilt, ook irritatie van de huid een rol gaat spelen doordat tranen veel zout bevatten.

Oplossing

Als je maar lang genoeg wacht, gaat het uiteindelijk vanzelf weer over. Als je dit proces wilt versnellen kun je je gezicht spoelen met koud water. Koud water zorgt er voor dat bloedvaten samenknijpen. Dit wordt vasoconstrictie genoemd. Er stroomt weer minder bloed door de vaten en je kleur wordt minder rood.