Hoe doen zangers en zangeressen dat als ze live moeten zingen en de hik hebben?

Het menselijk lichaam
Zangeres in studio

Middenrif trekt samen

De hik is een onwillekeurige samentrekking van het middenrif. Het middenrif is een spier onder je longen die ervoor zorgt dat je in en uitademt. De hik komt veel voor bij kinderen en dan vooral bij jongens. Je krijgt de hik soms als je te snel eet of drinkt. Maar waarom je de hik krijgt en vooral hoe je er weer vanaf komt, is nog niet ontdekt.
 

Balen!

Als je een professionele zanger of zangeres bent en je krijgt de hik vlak voordat je op moet treden of tijdens een optreden, dan baal je! Even je adem inhouden, iemand vragen je te laten schrikken of tien slokjes water op z’n kop drinken gaat moeilijk op een podium. We vroegen zangdocente Coosje van Ramselaar wat zij zou doen maar ze wist het niet omdat ze het nog nooit heeft meegemaakt.

Als je goed zingt, kun je niet hikken

Coosje: “Professionele zangers en zangeressen krijgen de hik niet op het podium. Als je goed zingt, heb je altijd adem laag in je buik, en dan kan je niet hikken. Ook als je het podium op moet ben je vaak al zo geconcentreerd aan het ademen. Ik heb het nog nooit meegemaakt.”