Hoe kan ik mooi leren zingen?

Het menselijk lichaam
Meisje met koptelefoon zingt

Je favoriete liedje net zo mooi zingen als je favoriete zanger of zangeres. Dat zou cool zijn! Maar leren zingen en dan ook nog eens mooi leren zingen... Hoe gaat dat?

Onderzoek

Er zijn heel veel technieken die je kunt gebruiken om tonen zuiver (mooi) uit je keel te laten komen. Er wordt namelijk al onderzoek gedaan naar zingen sinds de 16e eeuw, en dat onderzoek is nog steeds niet gestopt.

Basis

De basis van het zingen zit hem in je houding en je concentratie (je bewustzijn). Het klinkt gek, maar als je zingt gebruik je heel veel spieren. Als je je bewust bent van die spieren en goed weet waar je mee bezig bent, dan gaat zingen al een heel stuk beter. En wat voor heel veel dingen geldt: oefening baart kunst!

Drie voorbeelden:

  • - Een rechte wervelkolom (ruggengraat) is bij zang heel belangrijk. Dat betekent dat je je rug en nek goed moet strekken als je zingt. Vooral je nekwervels hebben invloed op hoe je zingt. Als je bijvoorbeeld te veel met je kin naar voren staat, dan staat er spanning op je strottenhoofd. Het strottenhoofd (de larynx) zorgt ervoor dat je klanken kunt zingen, wat betekent dat je bij teveel spanning een stuk minder hoog en een stuk minder mooi kunt zingen.
  •  
  • - Om mooi te kunnen zingen moet je je spieren ook goed trainen. Vooral je buik- en bekkenspieren gebruik je bij zang om je adem te sturen. Adem is heel belangrijk, want de lucht zorgt ervoor dat je stembanden trillen en uiteindelijk dus ook dat er juiste tonen uit je mond komen.
  •  
  • - Oefenen op je articulatie (verstaanbaar praten of zingen door je mond en tong heel precies te gebruiken) is nodig omdat mensen anders de zinnen die je zingt niet goed kunnen verstaan. Ook hierbij is het belangrijk dat je je bewust bent van hoe je je adem moet gebruiken. Dit hoort eigenlijk een beetje bij het vorige punt. Probeer maar eens een paar keer achter elkaar heel snel 'kapotte poppenkoppen' te zeggen.

Er komt meer bij kijken

Een gezond, sterk en bewust lijf is dus heel belangrijk bij het zingen van een lied, maar er komt bij zingen nog meer kijken. Je moet je heel bewust zijn van je eigen klank. Je kunt je eigen klank het beste horen als je je handen op je oren legt en je ogen sluit als je zingt. Je moet je op je eigen klank concentreren, want zo hoor je het beste wat je kunt verbeteren.

Let op! Het klinkt op het begin heel gek, want de tonen klinken niet zo mooi als met je oren open. Als je begeleid wordt door een goede zangjuf of meester kun je door speciale oefeningen uiteindelijk heel goed horen wat er precies misgaat bij jouw stem.

Wat wil je vertellen

Als laatste moet je goed weten wat je met een lied wilt vertellen. Als de tekst heel verdrietig is, moet je zorgen dat je dat verdrietige gevoel overbrengt aan de mensen die naar je luisteren. Als de tekst heel blij is, dan moet je zorgen dat je luisteraars heel blij worden van wat jij zingt. Je moet dus ook hard werken aan het vertellen van een verhaal (tekstinterpretatie).

Als jij mooie tonen zingt en het verhaal achter een lied goed weet te vertellen, dan kun jij mooi zingen!

Bron: Connie de Jongh, zangeres en zangpedagoog