Hoe wordt een videoclip gemaakt?

Hoe wordt een videoclip gemaakt?

Niet live
De videoclip is ontstaan als vervanging in een situatie waarin een artiest niet live voor de televisie kon verschijnen. MTV was het eerste televisiestation dat zich specialiseerde in het uitzenden van videoclips. De komst van zenders als TMF en The Box hebben ervoor gezorgd dat er haast geen singles of CD’s meer uitkomen zonder bijbehorende videoclip.

Verhaal
Op basis van de inhoud (verhaal en sfeer) van een liedje bedenkt een regisseur een beeldverhaal en kiest hij een een locatie om dit verhaal te filmen. Op aanwijzingen van de regisseur beelden de acteurs het verhaal uit. Wanneer de opnames klaar zijn, worden de videobeelden door een editor op basis van het liedje aan elkaar geplakt en van effecten voorzien. De eerste videoclips waren meestal registraties van een optreden.

Kunstwerkjes
Tegenwoordig zijn videoclips uitgegroeid tot ware kunstwerkjes waar miljoenen euro's in gaan zitten. Het is daarom niet zo raar dat er een verkiezing is gekomen voor de beste videoclip. MTV reikt elk jaar de Video Music Awards uit. Als eerste videoclip wordt vaak de clip bij Bohemian Rhapsody van Queen genoemd. Daar is echter niet iedereen het mee eens. Volgens sommigen waren de Beatles eerder, met Strawberry Fields Forever.

Rate this article

  • love 20% love
  • lol 20% lol
  • omg 20% omg
  • pff 40% pff
site-footer-logo