Hoe ver zijn de dokters met het behandelen van de ziekte MS?

Het menselijk lichaam
pillen op een hoop

MS

MS staat voor Multiple sclerose en is een ziekte waarbij de zenuwvezels worden aangestast door ontstekingsprocessen. Patiënten met MS hebben in wisselende mate en op wisselende plekken last van voornamelijk spierzwakte. Wat MS veroorzaakt is niet bekend, waarschijnlijk zijn het meerdere oorzaken samen. Op dit moment is er geen behandeling die MS geneest. 

Veel onderzoek

In Nederland, maar ook in andere landen wordt wel veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van MS en nieuwe medicijnen. De twee belangrijkste medicijnen op dit moment zijn prednison en Interferon-beta. Prednison is een medicijn tegen de ontstekingsprocessen en wordt gegeven tijdens een periode van toename van de MS (een exacerbatie). Interferon-beta is een medicijn die het afweersysteem op zo’n manier beïnvloedt dat er minder exacerbaties ontstaan.

Advies

Daarnaast zijn er nog andere soorten medicijnen die bij enkele patiënten wel helpen maar bij anderen weer helemaal niet. Naast het behandelen met medicijnen zijn er natuurlijk andere manieren om de patiënten te helpen. Zoals het geven van adviezen over een goed dieet en hoe om te gaan met een chronische ziekte of bijvoorbeeld het helpen bij bewegen en spieroefeningen.