Waarom word je van alcohol dronken?

Het menselijk lichaam
twee bierflesjes die tegen elkaar worden geklonken bij zonsondergang

Boven de achttien jaar oud mag je in Nederland alcohol kopen en drinken. Dat dit niet op jongere leeftijd mag is logisch. Alcohol is namelijk schadelijk voor je. Bovendien kun je er dronken van worden? Maar hoe komt dat precies? Willem Wever weet het.

Slokje teveel

Alcohol komt via de slokdarm, de maag en de dunne darm in je bloed terecht. Via je bloed komt alcohol ook in je hersenen terecht. Dat is een belangrijke plek, want daar worden veel functies van je lichaam bestuurd. Alcohol zorgt ervoor dat de hersenen deels verdoofd worden. Bij een kleine hoeveelheid is dat niet zo erg; de meeste mensen worden er alleen wat vrolijker van. Drink je teveel dan wordt dat effect veel duidelijker. Je reactievermogen wordt minder: alles gaat trager. Je hoort en ziet minder goed, je kan minder goed lopen en praten gaat moeizamer. Vaak wordt je ook erg moe. Dan ben je dus dronken!  

Lees ook: Waarom blijft erop bier wel schuim liggen maar op frisdrank niet?

Kater

Mensen die teveel gedronken hebben kunnen zich de volgende dag nogal ziek voelen. Ze hebben hoofdpijn, zijn moe en humeurig. Bovendien kunnen ze ook flink misselijk zijn. Een kater ontstaat vaak na teveel drinken omdat alcohol het lichaam uitdroogt. 

Weet je ook:

Waarom mensen met een beugel geen cola mogen drinken?
Waarom helpt cola als je diarree hebt?