Waarom stinkt 's ochtends mijn plas zo?

Het menselijk lichaam

Als je ’s morgens moet plassen, kan het zijn dat je plas (ook wel ‘urine’ genoemd) wat anders ruikt dan als je overdag moet plassen. Soms stinkt je plas zelfs! Om te begrijpen hoe dat kan, moet je eerst wat weten over de organen die plas maken.

Je nieren zijn twee organen in je buik en liggen links en rechts van je ruggengraat. Je nieren zorgen ervoor dat stoffen die je lichaam niet nodig heeft (bijvoorbeeld afvalstoffen van je eten of drinken) uit je lichaam verwijderd worden. Bij het harde werken van je nieren, komen ook nog stoffen vrij die je lichaam niet kan gebruiken. Samen met water vormen deze overbodige stoffen je plas.

Als je veel drinkt, heb je veel water in je lichaam en moet je ook veel plassen. De afvalstoffen die ook in je plas zitten, zijn dan verdund met al dat water. Als je een hele nacht hebt geslapen, dan heb je al die uren niets gedronken. Dat betekent dat je plas uit minder water bestaat (en dus ook wat donkerder geel is, kijk maar eens!) De plas die je ’s ochtends hebt, is dus meestal ‘geconcentreerder’ dan plas van overdag. Omdat de afvalstoffen minder verdund zijn met water, kan je ze beter ruiken. Dat verklaart dus waarom je ochtendplas zo stinkt!