Hoe oud ben je als je voor de eerste keer ongesteld bent?

Het menselijk lichaam
Maandverband

Het antwoord op deze vraag is niet precies te zeggen. Het verschilt namelijk per persoon op welke leeftijd je ongesteld wordt. Het is heel normaal wanneer je ergens tussen je 10e en 16e verjaardag voor het eerst ongesteld wordt. In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd tussen de 13 en de 14 jaar.

Misschien weet je moeder het nog

Als je moeder nog weet wanneer zij haar eerste menstruatie (ongesteldheid) had, dan kan dat een idee geven wanneer het bij jou komt. Was je moeder jong? Dan zal jij waarschijnlijk ook op jonge leeftijd ongesteld worden. Was je moeder juist wat ouder bij haar eerste menstruatie? Dan zal dit bij jou waarschijnlijk ook het geval zijn. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. 

Menstruatiecyclus

De periode tussen de eerste dag dat je ongesteld wordt tot het begin van de volgende menstruatie noemen we de menstruatiecyclus. De menstruatiecyclus van een vrouw duurt gemiddeld 28 dagen. Dat betekent dat er tussen de menstruaties ongeveer 28 dagen zitten. De meesten hebben een cyclus van 25 tot 35 dagen.

De eerste keer ongesteld

Vaak heb je bij de eerste keer ongesteld zijn alleen wat bruine vlekjes in je onderbroek. Ook kan het hierna nog een paar maanden duren voordat je de tweede keer ongesteld wordt.