Hoe kan het dat de een bang is voor een spin en de ander niet?

Het menselijk lichaam
Een web

Die grote enge poten of de griezelige verhalen over spinnen. Hou jij ervan? Niet iedereen is bang voor spinnen, er zijn ook mensen die ze heel leuk vinden. Hoe kan dit? Willem Wever zoekt het uit.

Een spin van dichtbij

Angst

Angst heb je niet voor niets, het helpt ons in gevaarlijke situaties en maakt ons lichaam klaar om snel te kunnen reageren in geval van nood. Iedereen kent het gevoel van angst, je gaat zweten, je hart gaat sneller kloppen en er gaat een tinteling door je hele lichaam, dit wordt de “fight or flight respons” genoemd (kortom; de vecht of vlucht reactie).

Levensbedreigende situatie

Toch zijn er veel angsten zonder dat er altijd een levensbedreigende situatie is, bijvoorbeeld de angst voor spinnen, muizen of zelfs vlinders. Waarom zo’n angst bij de één wel maar bij de ander niet ontstaat is niet altijd te achterhalen. Meestal ontstaat een angst door een vervelende ervaring in het verleden of doordat je ergens hebt gehoord of gelezen dat er wat ergs zou kunnen gebeuren. Bijvoorbeeld een spin zou kunnen bijten. Deze ervaringen zijn natuurlijk bij iedereen anders.