Hoe spant een spin zijn web?

Hoe spant een spin zijn web?
spinnenweb

Brr... Sommige mensen vinden spinnen maar griezelig! En dan maken ze soms ook nog van die enorme spinnenwebben waarin ze andere insecten vangen! Hoe spant een spin eigenlijk zijn web? Willem Wever zocht het uit!

Spintepels

Iedere spin heeft spintepels. Hierin bevinden zich buisjes die met de klieren van de spin verbonden zijn. De klieren van de spin produceren het draad. Als de spin begint aan zijn web trekt de wind de draad uit de spintepel van de spin.

Vastkleven

Heeft de spin geluk dan kleeft deze spindraad aan de overzijde aan een tak of een stam. De spin voelt dit vastkleven aan de spanning die op de draad komt te staan. Is dit het geval, dan is de eerste stap in het bouwen van een web gezet!

Verstevigen

De spin loopt over de draad naar de andere kant, ondertussen verstevigt ze de draad. Dit doet de spin net zo lang totdat de draad stevig genoeg is. Daarna hangt de spin een losse draad in het midden van het web. Er is nu een Y-vorm ontstaan.

Raamwerk

Nu is het raamwerk klaar om spaken te maken. Daarna maakt de spin van een kleverige draad een mooi spiraal. Een kruisspin maakt trouwens bijna elke dag een nieuw web. Zijn oude web eet hij gewoon op!

Rate this article

  • love 0% love
  • lol 0% lol
  • omg 0% omg
  • pff 0% pff
site-footer-logo