Hoe spant een spin zijn web?

Dieren en planten
spinnenweb

De klieren van de spin produceren het draad voor een web. Als de spin begint aan zijn web trekt de wind de draad uit de spintepel van de spin. Het draad komt dus uit de spintepels. Maar hoe gaat het dan verder?

Spintepels

Brr... Sommige mensen vinden spinnen maar griezelig! En dan maken ze soms ook nog van die enorme spinnenwebben waarin ze andere insecten vangen! Maar hoe spant een spin eigenlijk zijn web? Iedere spin heeft spintepels. Hierin bevinden zich buisjes die met de klieren van de spin verbonden zijn. De klieren van de spin produceren het draad. Nadat de wind het draad uit de spintepel trekt, kleeft het draad aan de overzijde aan een tak of een stam.

Vastkleven

De spin voelt dit vastkleven aan de spanning die op de draad komt te staan. Is dit het geval, dan is de eerste stap in het bouwen van een web gezet!

Verstevigen

De spin loopt over de draad naar de andere kant, ondertussen verstevigt ze de draad. Dit doet de spin net zo lang totdat de draad stevig genoeg is. Daarna hangt de spin een losse draad in het midden van het web. Er is nu een Y-vorm ontstaan.

Raamwerk

Nu is het raamwerk klaar om spaken te maken. Daarna maakt de spin van een kleverige draad een mooi spiraal. Een kruisspin maakt trouwens bijna elke dag een nieuw web. Zijn oude web eet hij gewoon op!