Hoe ontstaan zons- en maansverduisteringen?

De aarde
De maan

Als je de maan voor de zon zou zetten, dan zie je de zon helemaal niet meer. Het is net alsof je er een deksel op doet. En precies dat is wat er gebeurt bij een zonsverduistering.

Zonsverduistering

Hoe komt de maan voor de zon terecht? Dat komt doordat hij om de aarde draait. Als de maan precies tussen de zon en de aarde staat, dan wordt het zonneschijfje helemaal afgedekt. Je hebt dan een totale zonsverduistering.

Een hap uit de zon

Soms dekt de maan maar een stukje van de zon af. Dat heet een gedeeltelijke zonsverduistering. Als je dan naar de zon kijkt, is het net alsof iemand er een hap uit heeft genomen.

Niet vaak

Een totale zonsverduistering duurt best wel kort: nooit langer dan een paar minuten. De maan draait namelijk om de aarde, dus hij staat niet altijd precies tussen de aarde en de zon. Door al dat draaien komt een zonsverduistering niet vaak voor en duurt hij ook niet zo lang.

Maansverduistering

Een maansverduistering is het omgekeerde van een zonsverduistering: daarbij staat de aarde precies tussen de maan en de zon. De maan wordt dan diep rood maar niet helemaal onzichtbaar. Hij krijgt een rode kleur doordat er nog een klein beetje licht om de aarde heen gaat en toch nog op de maan terecht komt.

Verduistering zien

Een maansverduistering kun je overal op de wereld zien, omdat de hele aarde dan tussen de zon en de maan staat. Je hoeft niet op een speciale plek te zijn om de rode maan te kunnen bekijken. Bij een zonsverduistering is dat anders, die kun je alleen zien als je precies onder de schaduw van de maan staat. En omdat de maan kleiner is dan de aarde, is die schaduw niet zo groot. Zonsverduisteringen zijn dan ook maar in een bepaald gebied te zien. Als je op een andere plek op de wereld bent, merk je er niets van. Zonsverduisteringen zie je daarom ook veel minder vaak dan maansverduisteringen.

In het nieuws

Op een zonsverduistering moeten we in Nederland nog wel een tijdje wachten: de eerstvolgende gedeeltelijke verduistering is in 2021 en de volgende totale in 2135. Je hoeft dat niet in je agenda te schrijven, want zonsverduisteringen komen meestal wel in de krant. Maansverduisteringen halen het nieuws meestal niet, maar je kunt ze vinden op internet. Zo hoef je er geen een te missen!

Dankzij Maarten Jansen van museum en sterrenwacht Sonnenborgh kreeg jij dit interessante antwoord!