Wat is stotteren?

Stotteren

Als je stukjes van een woord dubbel zegt, een klank wat langer aanhoudt of vastloopt met een klank noem je dit stotteren. Er zijn in Nederland 150.000 mensen die stotteren. Stotteren komt vaak voor in dezelfde families. De aanleg voor stotteren is heel vaak erfelijk. (een aangeboren eigenschap) Jongens stotteren vaker dan meisjes. 

Hoe komt het dat je stottert?  

Als je praat heb je wel meer dan 100 spieren nodig. Deze spieren moeten op het juiste moment bewegen en dan ook nog samenwerken met je adem, je gedachten en het stukje in je brein, dat jouw idee omzet in taal. Als dit niet gelijk gaat stotter je. Soms gaat je hoofd te snel en soms gaan je praatspieren te langzaam of kan je brein de taal niet snel genoeg verwoorden of omgekeerd.   

Wat gebeurt er als je stottert? 

Als je stottert voel en denk je vaak aan van alles. Je kunt ook merken dat je lichaam anders doet en dat andere mensen soms reageren op je stotteren.  

  • Gevoelens: Je kunt je angstig, zenuwachtig, boos of ongemakkelijk voelen. Of je schaamt je dat je stottert.  
  • Gedachten: Misschien denk je wel: ik wil stoppen met praten of, waarom kan ik niet zo gemakkelijk praten als de anderen. Dit is oneerlijk!  
  • In je lichaam: In je lichaam kun je spanning ervaren als je stottert. Je knippert met je ogen of je drukt je lippen stevig op elkaar. Misschien krijg je het warm en ga je zweten.  
  • Reacties van anderen: Andere mensen merken meestal dat je stottert. Sommige mensen zeggen niets en wachten tot je bent uitgesproken en andere mensen willen je helpen en maken je zin af. Het kan ook gebeuren dat andere mensen niet zo aardig reageren en zeggen dat je goed moet praten. 

 Wat je voelt, denkt, wat er gebeurt in je lichaam en hoe je omgeving reageert heeft allemaal invloed op elkaar en maakt stotteren soms best ingewikkeld. 

Wat kun je doen als je zelf stottert?  

Het is belangrijk te weten dat als je stottert je gewoon mag stotteren! Jij kunt net zo goed vertellen als ieder ander! De ander kan gewoon even wachten tot je gezegd hebt wat je wilde zeggen. Wat jij te zeggen hebt is belangrijk of grappig, stoer of lief.  

Het voelt vaak fijner om open te zijn over je stotteren, dan dat je het wilt verbergen. Andere mensen weten vaak niet zoveel over stotteren. Jij kunt nu al veel vertellen over stotteren!  

Als je last hebt van je stotteren kun je naar een logopedist - stottertherapeut gaan die je kan helpen. Iedereen gaat op zijn eigen manier met stotteren om, daarom wordt de therapie op jou aangepast.  

 

Bron: www.jeanettevanbaarsen.nl