Wat is drijfzand en word je echt meegesleept?
Je hebt vast weleens in een film gezien dat iemand vast kwam te zitten in drijfzand en langzaam naar beneden werd getrokken. Gebeurt dit in het echt ook? Of is het helemaal niet zo gevaarlijk en doen ze maar alsof in de film? Zapp wetenschapper Diederik geeft het antwoord!
Nat drijfzand
Nat drijfzand is eigenlijk gewoon een soort modder. Het is zand gemixt met zoveel water dat het een soort smurrie is geworden. Eigenlijk gewoon hele natte modder.
Zandstructuur
Waarom kan je dan soms wel gewoon op zand blijven staan? Dit komt doordat zand is opgebouwd uit allemaal losse elementjes (bouwsteentjes). Als je op droog zand staat dan zitten deze steentjes zo dicht tegen elkaar aangedrukt dat je er niet in kan zakken. Bij drijfzand werkt dat anders. Dan zit er nog water tussen de bouwsteentjes waardoor ze langs elkaar heen glijden. Hierdoor kun je dus wegzakken.
Droog drijfzand
Naast nat drijfzand bestaat er ook droog drijfzand. Hoe werkt dat? In tegenstelling tot nat drijfzand komt er bij droog drijfstand geen water kijken. In plaats daarvan worden de bouwsteentjes door elkaar geschut door bijvoorbeeld lucht. Dit kan vrijkomen bij bijvoorbeeld een aardbeving. De lucht die onder het zand vandaan komt, schud die bouwsteentjes door elkaar. Als je er dan op staat kun je erin wegzinken.
Veilig
Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken over drijfzand. De meeste plekken met drijfzand zijn niet dieper dan een meter. Je blijft er gewoon een drijven. Een stuk minder spectaculair dan in de film dus!